ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ο 'ιερός πόλεμος' της... Ναυπάκτου




Της Σοφίας Σπίγγου
Ο «πόλεμος» που έχει ξεσπάσει εδώ και περίπου 15 χρόνια με φόντο τα οικονομικά της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος συνεχίζεται με αμείωτη ένταση στις δικαστικές αίθουσες.
 
Λίγο πριν από την εκδίκαση της βασικής υπόθεσης, που αφορά σε υπεξαίρεση μισού εκατομμυρίου ευρώ από τη μονή, ο μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, που κίνησε και όλες τις έρευνες, στράφηκε κατά του πρωτοπρεσβύτερου ιερέα κ. Ιωάννη Διώτη, θεωρώντας πως τον έχει δυσφημήσει μέσα από τα βιβλία και τις επιστολές του. Υπενθυμίζεται ότι ο μητροπολίτης Ιερόθεος απασχόλησε προσφάτως τη δημοσιότητα λόγω της επιστολής που έγραψε έναν χρόνο μετά τον θάνατο της ηθοποιού Γεωργίας Αποστόλου, την οποία γνώριζε προσωπικά.


«Υπήρχε μια διαδικασία ανακρίσεων στη μητρόπολη. Είχε γίνει το 2005 αίτημα για έρευνα των οικονομικών της μονής και δικαζόταν σε πρωτοβάθμιο εκκλησιαστικό δικαστήριο ένα σκέλος της υπόθεσης. Τότε, χωρίς λόγο ο εναγόμενος (σ.σ.: ιερέας Ι. Διώτης) άρχισε να παρεμβαίνει. Εστειλε επιστολή στα μέλη της εκκλησιαστικής δικαιοσύνης και την έκανε και βιβλίο με τίτλο “Τέρατα και σημεία στη Μόνη Ναυπάκτου” το 2006. Το 2009 ο μητροπολίτης τού έκανε αγωγή.
Εχει βγάλει 3-4 βιβλία από τότε» ανέφερε ο μάρτυρας από την πλευρά του μητροπολίτη Ναυπάκτου.

Στο δικαστήριο, υποστήριξε πως ο εναγόμενος ιερέας είχε σκοπό να προστατεύσει τον ηγούμενο της μονής και το οικονομικό σκάνδαλο εντός των τειχών της.

«Το ζήτημα ήταν ο ηγούμενος της μονής, ο Σ.Λ. Καταδικάστηκε για 23 παραπτώματα. Η μονή στη Ναύπακτο είναι ΝΠΔΔ. Ο μητροπολίτης (σ.σ.: Ιερόθεος) είναι υπεύθυνος για τον έλεγχο της οικονομικής διαχειρίσεως. Αυτή η μονή παρουσίαζε τότε κάποια εκατομμύρια δραχμές προϋπολογισμό. Επαιρνε χρήματα από επενδύσεις, ΦΠΑ και επιχορηγήσεις. Αυτά δεν μπήκαν ποτέ στα ταμεία. Να σας πω ότι έχουν κάνει οι μοναχοί ΝΠΙΔ και εταιρείες και παίρνουν τις επιχορηγήσεις κι αυτός κατηγορεί τον μητροπολίτη ότι όλα είναι ρολόι κι εκείνος έχει εμπάθεια και τους κυνηγάει.

Το σωματείο των μοναχών ιδρύθηκε το 1990-92 και ο κόσμος και εμείς νομίζαμε ότι είναι το μοναστήρι. Το 2000, επειδή φαινόταν ότι κάτι τρέχει, έψαξαν τα χαρτιά στο πρωτοδικείο και κατάλαβαν. Το 2005 με την καταγγελία άλλαξαν 7 επιθεωρητές και δεν ολοκλήρωναν. Το 2015 έγινε ο πρώτος έλεγχος, που οδήγησε τελικά στη δικαιοσύνη, αφού αποκαλύφθηκε "τρύπα 500.000» είπε.

Ο ιερέας κ. Ιωάννης Διώτης, που βρέθηκε στην αίθουσα για να υπερασπιστεί τον εαυτό του, διαμαρτυρήθηκε λέγοντας: «Εγώ με την επιστολή μου ήθελα να πετύχω την ειρήνευση! Το γράφω! Ζήτησα να γονατίσω μπροστά τους, αρκεί να κάνουν βήματα συμφιλίωσης. Ο μητροπολίτης αποδοκιμάστηκε από το ποίμνιό του γιατί δίχασε τον κόσμο!».

Πηγή: Έθνος
Share on Google Plus

About Natalie Press 1

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου